16 Temmuz 2011 Cumartesi

Elektroşoklu-Elektrikli Çit Sistemi Bilgilendirme Dökümanı


Tanımı ve Kullanımı:

Elektroşoklu çit sistemleri tüm dünyada yaygın olarak yaban hayvanlarını, korumak istenilen yerden uzak tutmak, evcil hayvanların gezdiği alanı sınırlandırmak ve dışarıdan istenmeyen hayvanların girişini engellemek için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle yaban domuzu, bozayı, sansar, kurt, porsuk gibi canlıların hayvan otlatılan meralara veya ağıllara, arılıklara girmesini engellemektedir.  Özellikle arılıklar, sabit veya seyyar elektro şoklu çit sistemi ile çevrildiğinde kovanlarda oluşabilecek olası yaban hayatı zararı ortadan kalkar. Ayrıca üzüm, elma, kiraz başta olmak üzere ürünü değerli birçok meyve bahçesi ve tarlada kullanılabilir.




Mekanizması:
Adaptörler akü yardımıyla kablolardan geçen voltu 8.000–10.000 volta çıkarıp amperini 100–300 mili ampere (0,1-0,3 amper ) çevirmektedir. Bu sadece çakmağın manyetosundan biraz daha güçlü bir şok vermektedir. Uygun şekilde korunacak alan en az üç veya dört sıra çit ipi ile çevrildiğinde yaklaşan canlılar bu yüksek voltajdan dolayı çarpıldığını zanneder ve korkarak geri çekilirler. Birkaç kez daha içeri girmeyi veya dışarı çıkmayı deneyebilirler ancak içeri giremezler. Bu etkinin yabani hayvanlara ve insan sağlığına bir etkisi yoktur. İnsanları, hayvanlara göre çok daha az etkilemektedir. Hayvanların ayakları doğrudan toprağa temas ettiği için iletim daha fazladır. Bu nedenle daha fazla şok hissederler. Dünyada kullanılan en etkili yabani hayvanları uzaklaştırma yöntemi elektroşoklu çit sistemleridir.

 100 metre çevresi olan bir alan için gerekli malzemeler
  • 500 metre ip şeklinde tel kablo (veya polywire en az üç katlı)
  • En az 1 joule depolayabilen veya üretebilen batarya ve kontrol sistemi ( 12 Volt batarya veya akü)
  • Voltaj regülatörü
  • 120 tane tellerin geçeği baş tarafı açık ve yalıtımlı ağaca geçebilecek izalatör.
  • Voltaj uyarı levhaları
  • Voltaj ölçer (teldeki voltajı ölçebilecek)
  • 4 tane kapı bırakmak için yalıtımlı çengelli, yaylı kapı tutamakları  25 cm
  • 1 adet Yalıtımlı topraklama kablosu 20 metre
  • Ara kablo ve juglar
  • Ahşap, PVC veya metal kazıklar

Güneş Enerjili Sistem:

 

 Sabit Elektrikli Sistem:

 

Proje Kapsamında Yusufeli’ de Yapılan Uygulamalar:
Proje kapsamında Yusufeli’ndeki arıcıların, bahçe sahiplerinin yaban hayatı zararından korunmak için uyguladıkları birçok yöntemin çok faydalı olmadığı tespit edildi. Daha sonra proje kapsamında dünyada etkin olarak kullanılan sistemler araştırıldı ve bunlardan özellikle bozayı, yaban domuzu ve kurdun verebileceği olası zarara karşı tüm dünyada kullanılan en etkili yöntemlerden elektroşoklu çit sisteminin faydalı olacağı sonucuna varıldı. Proje sahasında bulunan birçok köydeki arıcılar ile görüşüldü, 15 köyde zarar tespit çalışmaları yapıldı.

Bu kapsamda Yusufeli ilçesi Özgüven, Yaylalar, Altıparmak köyleri ile bağlık mevkiinde örnek elektroşoklu çit sistemleri uygulaması yapıldı. Proje kapsamında yapılan 4. örnek  uygulama Yusufeli İlçesi Yaylalar köyünde elektriğin olmadığı Mikelis mevkiinde arıcılık yapan Ahmet Kantar’ın tel örgü ile korumaya çalıştığı arılığına proje kapsamında yaban hayatı uzmanı Hüseyin Ambarlı ve Özgüven köyünden Yaşar Kuşdili’yle birlikte güneş enerjili elektroşoklu çit sistemi yapıldı.



Arılığın etrafı kablo şeklinde 4 sıra tel çekilerek ve güneş panelli elektroşoklu çit sistemi kuruldu. Çit sistemi bozayıların ve yaban domuzlarının tele dokunduğunda ürkerek kaçmasına neden olacak şekilde tasarlandı. Kurulumdan sonra ziyaret ettiğimiz Ahmet Kantar ile yapılan görüşmelerde “ Arılığa yabani hayvanların geldiğini ve daha önceden 2 tane kovana bir tane bozayının bu sene zarar verdiğini ancak güneş enerjili elektroşoklu çit sistemi yapıldıktan sonra hiçbir zarar görmediğini ve yapanlara teşekkürlerini” bildirmiştir. “ Elektriğin olmadığı yol kenarında bir kulübede arıları beklemek zorunda kalan Ahmet Kantar artık sürekli başında beklemesinin gerekmediğini, arıları güven içinde arazide bırakarak yaban hayvanları ile bir sorun yaşamadan rahatlıkla diğer işlerini yapabildiğini” belirtmiştir. Proje kapsamında yapılan çalışmalarla yabani hayvanlarla sorunsuz bir şekilde yaşamanın yolları olduğu ve örnek uygulamaların yapılmaya devam edeceği bildirildi. 


 


Hiç yorum yok:

BloggerStop.Net