16 Temmuz 2011 Cumartesi

Elektroşoklu-Elektrikli Çit Sistemi Bilgilendirme Dökümanı


Tanımı ve Kullanımı:

Elektroşoklu çit sistemleri tüm dünyada yaygın olarak yaban hayvanlarını, korumak istenilen yerden uzak tutmak, evcil hayvanların gezdiği alanı sınırlandırmak ve dışarıdan istenmeyen hayvanların girişini engellemek için kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle yaban domuzu, bozayı, sansar, kurt, porsuk gibi canlıların hayvan otlatılan meralara veya ağıllara, arılıklara girmesini engellemektedir.  Özellikle arılıklar, sabit veya seyyar elektro şoklu çit sistemi ile çevrildiğinde kovanlarda oluşabilecek olası yaban hayatı zararı ortadan kalkar. Ayrıca üzüm, elma, kiraz başta olmak üzere ürünü değerli birçok meyve bahçesi ve tarlada kullanılabilir.

15 Temmuz 2011 Cuma

Bozayılar hakkında merak edilen bazı sorulara cevaplar...

İngilizcesi "brown bear" olan ve Amerika'da "grizzly bear" diye bilinen Ursus arctos, Türkiye'de bozayı diye bilinir. Kahverengi ayı diye bir canlı yoktur ve yanlış tercümeden kaynaklanmaktadır. Bu hatayı yeni çıkan bir çeviri kitapta da yapmışlar. Kitabın adı"Ayı". Bir antropolog tarafından yazılmış. Boz ayıların özellikle Avrupa'da yaşayanları "European brown bear" (Avrupa bozayısı) diye geçiyor. Ayrı bir alt tür olduğu ve diğer populasyonlardan yalıtılmış olduğu söylenemez. Örneğin Ruslar çalışmaları sonucunda Kafkasya’dan 3 alt tür tanımlamışlardır. Türkiye'deki boz ayıların Avrupa’da yayılan U. a. arctos’tan farklı olup olmadığını öğrenmek için biraz daha zaman ihtiyacımız var.


 

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Bozayıların Radyo ve GPS-GSM vericili Tasmalar ile İzlenmesi ve Koruma Çalışmaları

Bozayıların ekolojisinin araştırılması ve izlenmesi  kapsamında ilk bozayı 2005 yılında Artvin Yusufeli’de yakalanıp, radyo vericili (VHF) tasma takıldıktan sonra doğaya geri bırakılmıştır. Daha sonra araştırma alanında yürütülen proje yaban hayatı çalışmaları sırasında 8 tane daha bozayı yakalanarak GPS-GSM vericili tasmalar ile izlemeye alınmış ve halen 4 tanesi izlenmektedir. Yakalanan ilk ayının adı Karabey, diğerleri sırasıyla Kesik kulak, Bayram, Dido, Hazal, Tosun, Bozo ve Toraman'dır.

Bozayı Araştırma ve Koruma Projesi Çalışmaları 2003-2011



Bozayı araştırmalarımız, ayıların yaşam alanlarını ve insan-bozayı sıcak çatışma noktalarını tespit etmek üzere 2003 yılında Kuzeydoğu Anadolu’da Artvin Valiliği’nin ve DKMP Artvin Şube Müdürlüğü’nün desteği ile başladı. 2001 ve 2002 yıllarında yapılan envanterler bu bölgede yoğunluğun yüksek olduğu alanları tespit etmemize yardımcı oldu. 2004 yılında ODTÜ'den ve Uluslararası Yaban Hayatı Koruma Derneği’nden (WCS) alınan küçük desteklerle çalışmalar hızlandı. Bu kapsamda 2004 yılından bu yana arazide tespit edilen yavrulu ayılar, ayılara ait izler, dışkılar ve diğer belirteçler kayıt altına alınarak çalışmalar devam etmektedir. Aynı zamanda her sene düzenli olarak belli köyler ve çatışma noktaları ziyaret edilerek köylülerden ve kurum yetkililerinden görülen zarar ve diğer deneyimleri hakkında bilgiler toplanmaktadır.
BloggerStop.Net